Konsten att göra isdjur

Uppdaterad
Publicerad

Hans Englund, en mästares mästare i att göra snödjur, har i ett par dagar inspirerat barn och en del vuxna att göra snödjur. Målet har varit att skapa 18 snödjur som nu står i Södra Hamn att beskådas för den som vill ta sig en titt.

Bland deltagarna finns barn i olika åldrar från skolan i Klöverträsk.

– Vi bygger en sagofigur som är en blandning av uggla och kanin, berättar Juni Sandqvist, en av eleverna.

Englund vill ha en efterträdare

Under årens lopp har Hans Englund hunnit göra 30 snödjur i Luleås stadspark.

Men för två år sedan satte hälsan stopp, det fick vara nog med att stå i kylan och skulpturera de stora isdjuren, och ingen har har tagit över skapandet av de jättepopulära snödjuren

Men kanske blir det nya  snödjurdjur på sikt nu när HansEnglund insprierar yngre generationer att skapa med snö.

– Ja, det vore inte dumt att få någon efterträdare. Vi har sett många talanger här så vi får se vad som händer...., säger Hans Englund.

Lär ut grunderna

Vad  hinner du lära ut?

– Dom får lite grunder i hur materialet fungerar. Det är viktigt att det är hårdpackad snö som inte rasar och vi har förberett snön i block och sett till att det är bra kvalité, säger han vidare.

Det blev ett djur

Hans Englund har själv skapat en större ishund som står i Södra Hamn och väcker mycket uppmärksamhet tillsammans med de 18 snöfigurer som kursdeltagarna skapat. Där får verken stå tills vårsolens tunga börjar slicka i sig smältvattnet från figurerna.

Och hur gick det då för eleverna från Klöverträsk?

– Vi hann tänka så mycket och göra om. Det skulle bli en kanin, en uggla och en katt...men nu blev det en säl, faktiskt, konstaterar Sigge Tiger när han och kompisarna nöjt tittar på sitt isdjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.