Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S) om den planerade konstgödselfabriken på Hertsön. Foto: Filip Hannu/SVT

Här vill konstgödselsjätten bygga fabriken i Luleå – nära bostadsområde

Uppdaterad
Publicerad

Spanska Fertiberia uppger att de är överens med Luleå kommun om att bygga en stor fabrik – precis intill Hertsön. 500 jobb väntas på sikt vid fabriken men innan dess krävs många turer med tillstånd.

Det är den ”gröna elen” som finns i norra Sverige och närheten till bland annat hamnen som gör att Fertibera väljer Luleå som ort. Platsen väntas bli Hertsöfältet där det sedan tidigare även pågår etablering av en anodfabrik för batterier.

Boende ska få säga sitt

Fabriken som även under byggtiden väntas ge omkring 2 000 jobb kommer att ligga mellan Hertsön och Lövskär. Boende i närheten har uttryckt oro, både för själva verksamheten och för hur det kommer påverka deras utsikt och luft.

Industriboomen i norr

– Den är befogad och man ska ta det på allvar den dagen miljötillståndet söks och det kommer hållas samråd. För att du ska få tillstånd behöver du bevisa att det här inte påverkar närmiljön eller boenden, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).

Grön el

Bolaget säger att de har blivit lovade förnyelsebar el i samband med etableringen. Kommunalrådet menar att löftena inte kommer från kommunen men att det i stort sett bara finns ”grön el” i ledningarna kring Luleå.

Det är också sådana löften som gör att pressmeddelanden om nyetableringar av stora spelare duggar tätt i Norrbotten och Västerbotten.

– Det är elkraft som drar investeringar till norra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet