Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En chock” – hör Josefin Brynefall Strålind (V) om att en konsult i Pajala kunnat godkänna sina egna fakturor och inköp. Foto: Filip Hannu/SVT

Konsult i Pajala godkände egna fakturor – kommunen sågas

Uppdaterad
Publicerad

En extern granskning riktar hård kritik mot Pajala kommuns inköp av konsulter. En av konsulterna, som inte var upphandlad, har kunnat godkänna egna fakturor för hundratusentals kronor.

Efter ett larm om att allt inte stod rätt till anlitades PwC för att granska Pajalas inköp.

Slutrapporten riktar hård kritik mot Pajala där tre av kommunens 15 största leverantörer inte har upphandlats – något Haparandabladet rapporterade först.

Godkände egna fakturor

I över ett år saknade en av enheterna vid socialtjänsten egna anställda. Enheten för barn och unga utgjordes enbart av konsulter och även rollen som socialchef fylldes av en konsult.

Den konsulten, som hade flera olika uppdrag inom kommunen, har kunnat godkänna sina egna fakturor för hundratusentals kronor.

Kan ha brutit mot lagen

Pajala hade flera konsultbolag upphandlade men trots det ska kommunen ha valt att anlita två helt andra för att driva enheten för barn och unga.

Enligt rapportförfattarna kan det vara ett lagbrott då allt över 700 000 kronor ska upphandlas – i det här fallet landade notan på 16 miljoner.

Utöver socionomkonsulterna har 8,5 miljoner betalats ut till ett vårdbolag.

SVT har försökt nå kommunalrådet Ulrica Hammarström (S) för en kommentar men hon har inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.