En kvinna har dömts till dagsböter efter en trafikolycka. Foto: TT

Körde på motorcyklist – döms till dagsböter

Publicerad

En kvinna har dömts till dagsböter efter att ha brutit mot väjningsplikten i en korsning och kolliderat med en mc-förare.

Det var under sommaren 2016 som en kvinnlig bilförare kolliderade med en motorcyklist i en korsning på Örnäset i Luleå. Kvinnan hade inte iakttagit väjningsplikten när hon körde ut i korsningen. Hon döms därför för brott mot trafikförordningen och vållande till kroppsskada.

Försvaret menade att kvinnan drabbades av en mindre hjärnblödning i anslutning till händelsen och att det inte kan uteslutas att det var anledningen till att hon missat väjningsplikten. Tingsrätten köpte däremot inte den förklaringen då det finns vittnesmål som talar emot försvarets förklaring, man anser därför att det är uteslutet att hjärnblödningen påverkat kvinnan vid gärningstillfället.

Omfattande skador

Enligt åklagaren drabbades föraren omfattande frakturer i mellanansiktet och skallbasen i samband med olyckan. Föraren ska även ha fått frakturer på det högra skulderbladet och den högra underarmen. Även ett flertal revbensfrakturer och en fraktur i det högra skenbenet.

Dagsböter

Kvinnan har nu dömts till 80 dagsböter i 80 dagar på totalt 26 400 kronor för vållande till kroppsskada och brott mot trafikförordningen. Hon ska även betala ett skadestånd på 2 500 kronor till mc-föraren, samt betala en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer