Kowalczyk höll undan för Johaug

Publicerad

Justyna Kowalczyk åkte taktiskt och tog sin fjärde raka Tour de Ski-seger när hon totalt utpumpad skar mållinjen uppe på Alpe Cermis.

Det var nödvändigt att Justyna Kowalczyk hade över två minuter tillgodo på jagande bergsgeten Therese Johaug upp för slalombacken.

Polskan förivrade sig inte och trots att Johaug tog in stadigt kunde Kowalczyk vinna sin fjärde raka Tour de Ski-seger med 27,9 sekunder.

Tour de ski 2012-2013

Helt slutkörd vann Justyna Kowalczyk touren. Trots att hon tog den fjärde raka vinsten var den speciell.

-Det var mitt livs tuffaste utmaning och det var verkligen inte lätt, säger Kowalczyk som stadigt fick rapporter om att Johaug tog in meter för meter.

-Jag visste att hon jagade mig, säger Kowalczyk med ett förlösande skratt. Johaug vann den sista etappen med minuten och har varit snabbast de tre sista åren uppför slalombacken.

Kalla tappade från femte till sjunde plats

Kalla följde upp gårdagens genomklappning med ett helt okej lopp.

Charlotte Kalla var offensiv och drog sin klunga. Halvvägs upp för berget stack dock Krista Lähteenmäki och Astrid Jacobsen ifrån, eller klev iväg. Det var grymma ”gåbackar” bitvis. Bakifrån gick även Heidi Weng förbi. En sliten Kalla åkte i mål som sjua och tappade två placering på dagens etapp.

-Någonstans i branten så kände jag att överskottet inte fanns och så tappade jag meter för meter, säger Kalla som inte hittade rätt tempo och inte hade så pigga ben den sista dagen.

-Jag får ta med mig några fina dagar även om jag hade hoppats att vara med och kämpa om en pallplacering, sammanfattar Kalla touren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de ski 2012-2013

Mer i ämnet