Algblomning i sjön Kivijärvi. Foto: Pajala kommun

Kraftig algblomning i sjön Kivijärvi: ”Det påverkar byn helt klart”

Publicerad

Kraftig algblomning har konstaterats i sjön Kivijärvi söder om Korpilombolo, Pajala kommun. Nu avråder kommunen från att bada i och använda vattnet i sjön.
– Det är första gången jag är med om något liknande här uppe, säger Dan Tjärner, miljöinspektör på Bygg- och miljöavdelningen.

Det finns en risk att det kan finnas blågrönalger (cyanobakterier) som är toxinbildande i vattnet. Algblomningarna kan orsaka hudirritation och utgöra en hälsofara främst för barn och husdjur.

– Vi kommer att sätta upp varningsskyltar vid badplatsen vid sjön. Det är första gången jag är med om något liknande här uppe. Det är över hela sjön, alldeles knallgrönt, man ser inte botten där vattnet knappt är en decimeter djupt, säger Dan Tjärner, miljöinspektör på Bygg- och miljöavdelningen vid Pajala kommun.

Kan vara resultatet av skogsavverkning

Det är i nuläget oklart vad algblomningen beror på.

– En teori är att man gödslat vid en skogsavverkning i närheten och att näringsämnen transporterats till sjön i flera års tid och sen har det nått en nivå då droppen fått bägaren att rinna över så att säga.

Kommunen kan inte göra mycket mer än att varna allmänheten.

– Vill man komma längre med det här och göra något åt det krävs omfattande utredningar, vilket är förenat med stora summor pengar.

”Det påverkar byn helt klart”

Vid sjön finns en badplats med bland annat en timmerbastu.

– Det är jättetråkigt det här. Det påverkar byn helt klart.

Det kommer gå att fiska i sjön, men Dan Tjärner avråder allmänheten från att äta fisken.

– I värsta fall kan fisken i sjön dö av syrebrist om algerna bryts ner mikrobiologiskt under vintern.

Även Haparanda skärgård drabbad av algblomning

I viken Tämmilahti vid Seskarö i Haparanda skärgård har också algblomning konstaterats. Även där uppmanas allmänheten att undvika bad och hundar bör inte dricka av vattnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer