Smittskyddsläkaren Anders Nystedt tvingas konstatera att antalet covidsmittade ökar i Norrbotten. Foto: Erica Larsson/SVT

Antalet smittade i Gällivare: ”Långt över riksgenomsnittet”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet coronasmittade i Gällivare har ökat kraftigt på senare tid.– Det är oerhört många ny fall, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt när Regon Norrbotten under onsdagen håller presskonferens om coronasmittspridningen Norrbotten.

”Ökad provtagning och klusterspridning”

Antalet konstaterade fall av covid-19 i Norrbotten har varit ganska konstant fram till och med vecka 23, men från och med 1 juni  har det varit en kraftig ökningstendens.

– Det är framför allt på grund av en ökad provtagning men också på grund av klusterspridningar och då särskilt i Gällivare, säger Anders Nystedt.

Foto: Region Norrbotten

Under den aktuella tiden har antalet konstaterat smittade ökat från 51 till 103 personer.

I Gällivare är antalet smittade till och med 21 juni 17 personer per 1 000 invånare, vilket är långt över riksgenomsnittet.

I klippet hör du smittskyddsläkaren dom gällande skuldfrågan vid coronautbrottet i Gällivare samt hur mycket Norrbotten  ligger över riksöversnittet i och med smittspridningen i Gällivare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.