Under 2020 skedde totalt 84 orosanmälningar till socialförvaltningen i Arvidsjaur. Från 1 januari till och med 1 mars i år har det kommit in hela 78 stycken.
När det gäller antalet anmälningar som lett till utredning, eller blivit ett ärende, låg den siffran på 33 förra året. Det här året har 48 stycken lett till utredning.
”Ungdomar och vuxna mår generellt sämre”
Vad den dramatiska ökningen beror på är i nuläget inte helt fastställt. En av förklaringarna kan vara att skolor och polis blivit bättre på att göra orosanmälningar, men även pandemin tros ha påverkat.
– Ungdomar och vuxna mår generellt sett sämre, vilket kan ha bidragit till att det blivit oroligare i samhället, säger Aino Johansson, chef för individ- och familjeomsorgen på Arvidsjaur kommun.
Enligt Socialstyrelsen har antalet orosanmälningar ökat med fem procent i Sverige under pandemin.
Högt tryckt på samtliga handläggare
För socialförvaltningen i Arvidsjaur innebär det ökade antalet anmälningar om barn som misstänks fara illa också en ökad arbetsbelastning.
– Det är ett jättehögt tryck på samtliga handläggare, säger Aino Johansson.
I videon ovan berättar hon om vad som kan göras för att minska orosanmälningarna.
Orosanmälan om barn som misstänks fara illa
Vissa myndigheter och yrkesverksamma personer är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de får kännedom om – eller misstänker – att ett barn far illa.
Även privatpersoner bör anmäla till socialnämnden. Efter att en anmälan inkommit gör socialtjänsten en bedömning om hur man ska gå vidare med uppgifterna i anmälan.
Källa: Arvidsjaurs kommun