Kungsleden mellan Alesjaure och Abisko (arkiv) Foto: Markus Jornevald/SVT

Kraftigt ökat antal besökare i de lappländska fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har antalet resande till de lappländska fjällen, eller Swedish Lapland som destinationen heter ökat kraftigt. ”Vandringstrenden håller i sig”, säger Magnus Ling, generalsekreterare på STF.

Att det finns ett stort intresse att besöka de lappländska fjällen är någonting, som enligt Svenska Turistföreningen, märks från Murjek i söder till Narvik i norr. Till exempel har tågresandet fördubblats från sommaren 2014 till sommaren 2017 till Abisko Turiststation.

På STFs fjällstationer och fjällstugor ökade det totala antalet gäster under juni-augusti med 12 procent. Störst var ökningen på norra Kungsleden med 24 procent.

Enligt Swedish Lapland Visitors Board är en av anledningarna att efterfrågan på hållbara naturupplevelser ökar.

”I sommar har vi sett många unga ute på fjället, fler än vanligt. Vandringstrenden håller i sig och med våra satsningar på lärande skapar vi möjlighet för fler att våga sig ut. Vi stänger i väglöst land runt den 24 september och gör oss då redo för, först norrskenssäsongen och sedan den härliga vårvintern med förhoppningsvis lika mycket snö som förra året, kommenterar Magnus Ling, generalsekreterare på STF ökningen i ett pressmeddelande.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.