Nu ska myren med det kränkande namnet döpas om (myren på bilden är dock en annan). Foto: TT

Sista kartnamnet med ordet ”neger” försvinner – för kränkande enligt Lantmäteriet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1970-talet har ett sankmarksområde i Jokkmokks kommun haft namnet ”Negerskallelandet” på kartan. Det ska nu Lantmäteriet sätta ände för.

Lantmäteriet menar att namnet är kränkande och inte uppfyller kraven för ett ”vårdat ortnamnsskick”. Namnet uppmärksammades i samband med ett tidigare ärende om liknande ortnamn i Dalarna.

– Detta var det enda kvarvarande, kartredovisade ortnamnet med ordet neger som vi kan besluta om, säger sektionschefen Mattias Johansson.

Ingen tvekan om att namnet bör försvinna från kartan

Enligt lagen finns krav på vårdat ortnamnsskick samtidigt som ett befintligt namn enligt hävd ska bevaras så långt som möjligt.

Lantmäteriet finner att det aktuella namnet inte uppfyller kravet på att tillhöra ett vårdat ortnamnsskick och att det, även om namn enligt hävd ska bevaras så långt som möjligt, inte råder någon tvekan om att det uppfattas som kränkande och nedsättande och därför bör försvinna från kartan.

Beslutet om namnändringen kan överklagas hos regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.