Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter berätta hur knarklagningen nystades upp. Foto: Polisen

Kraschade in i husvägg i Gällivare – kvinnor avslöjades som knarkförsäljare

Uppdaterad
Publicerad

Tre unga kvinnor döms för narkotikabrott. Allt nystades upp efter en allvarlig bilkrasch i Gällivare – då polisen hittade både knark och en bok som dokumenterade narkotikaförsäljning.

Det var en vårdag 2023 som de tre kvinnorna, samtliga i 20-årsåldern, kraschade in i en husvägg, mer om händelsen kan du se i klippet ovan.

Knark låg i zippåsar

Polisen kallades ut till olycksplatsen där två skadades allvarligt. Föraren hade vid olyckan amfetamin i blodet.

I bilen hittade polisen narkotika, en telefon samt en bok som innehöll inköpslistor på narkotika, priser och vilka effekter man kan få av de olika preparaten.

Gällivare tingsrätt kan dock inte slå fast att den lilla mängden narkotika som anträffades var avsedd för försäljning, utan endast eget bruk.

Skrev upp regler och inkomster

Men polisen hittade ytterligare en bok, som redovisar regler och inkomster, när de gjorde en husrannsakan. Två av kvinnorna kopplas till den.

”Vi går alltid två när vi ska gå å langa både till nya och gamla”, står det i boken.

Samma mängd pengar som står antecknat har även kunna länkas ihop till inbetalningar.

”Av den åberopade anteckningsboken framgår tydligt att den beskriver en välorganiserad narkotikaförsäljning”, skriver tingsrätten i sin dom.

Döms i Gällivare tingsrätt

En av kvinnorna döms till fängelse i sex månader för narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Den andra kvinnan döms för samma brott till fängelse i fem månader.

Den tredje kvinnan döms för ringa narkotikabrott och grovt rattfylleri till skyddstillsyn.

Rätten har tagit hänsyn till kvinnornas unga ålder när de utdömt straffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.