Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför kommunerna i Norrbotten är oroliga för att källsorteringen ska bli dyrare. Foto: Pontus Lundahl/TT, SVT

Krav på avfallshantering skapar oro för höjda kostnader i Norrbottens kommuner

Publicerad

Naturvårdsverkets förslag om ersättningen vid förpackningsinsamling kritiseras av intresseorganisationen Norrbottens kommuner. Ordförande Claes Nordmark är rädd att kostnader skjuts över på kommunerna.

Kommunerna i Sverige har från 2024 ansvar för att samla in förpackningsavfall från hushåll. Senast i början av 2027 ska kommunerna också införa fastighetsnära insamling av flera avfallstyper.

Enligt en EU-förordning som slogs fast 2023 ska det hela finansieras av förpackningsproducenterna. Ersättningen kommer att utgå från Naturvårdsverkets föreskrifter.

”Ersättningen för begränsad”

Men ordföranden för Norrbottens kommuner, Claes Nordmark, menar att ersättningen är för begränsad.

– Om det tillkommer extra kostnader då måste medel tillskjutas, det saknas i förslaget och måste förändras innan det blir verklighet, säger han.

Förslaget från Naturvårdsverket innebär extra ersättning för kommuner med lägre befolkningstäthet och mindre än 10 000 permanenta invånare. Men enligt Nordmark har man inte tagit hänsyn till vinterförhållandena i Norrbotten.

Hör mer om konsekvenserna i klippet.

Kommunernas insamlingsansvar

En förordningsförändring innebär att kommunerna på kort tid måste bygga upp en infrastruktur för insamling av förpackningsavfall fastighetsnära från hushåll och samlokaliserade verksamheter.

Från 2024 ansvarar kommunerna för insamling av förpackningar från hushåll genom fastighetsnära insamling eller lättillgängliga insamlingsplatser. Kommunerna ska också samla in utsorterat matavfall från hushåll och verksamheter som ger upphov till kommunalt avfall (med undantag för matavfall som hemkomposteras).

Källa: avfallsverige.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.