Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet bemöter Britta Flinkfeldt (S), ordförande i Arjeplogs byggnadsnämnd, campingägarnas oro över nya regler för spiketält. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Krav på bygglov för spiketält i Arjeplog: ”Lagändringen är hanterbar”

Publicerad

Nu kommer Arjeplogs kommun att kräva bygglov för spiketält alternativt att en detaljplan upprättas av campingägarna. Därtill ska även avståndet mellan campingenheterna utökas från tidigare fyra meter till åtta meter. 

– Vi har haft en felaktig föreskrift, säger Britta Flinkfeldt (S), ordförande för miljö- bygg- och räddningsnämnden.  

Det är miljö-, bygg- och räddningsnämnden i Arjeplog som har beslutat att upphäva de gamla riktlinjerna för spiketält, även kallad förgård. Enligt Boverkets riktlinjer ska de byggas med rätt avstånd mellan husvagnarna så att brandsäkerheten uppfylls. 

– Vi har uppmärksammat att vår föreskrift vad gäller förgårdar har varit felaktig. Grundregeln är att om man har en byggnad på en plats ska det sökas bygglov och avståndet mellan byggnaderna ska vara åtta meter, säger Flinkfeldt. 

När kommer de nya riktlinjerna att gälla?  

– Efter sommaren ska vi återigen ha en dialog med campingägarna och ta in deras synpunkter. Sedan kanske nya föreskrifter kommer att tillämpas, men det blir tidigast inom ett år, säger Britta Flinkfeldt. 

Hör Britta berätta om flera alternativa lösningar för en brandsäker camping. 

Spiketält

Spiketält är en typ av liten stuga eller friggebod som byggs som en förstuga till en husvagn. På campingar och skidanläggningar är det mycket vanligt med spiketält och många använder den som en permanent fritidsstuga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.