Förbundet Norrbottens Kommuner ger nu besked vad de tycker om placeringen av Kirunas nya järnvägstation. Foto: TT/Henrik Montgomery

Kravet: ”Kirunas nya järnvägsstation ska placeras i centrum”

Uppdaterad
Publicerad

Kirunas nya järnvägsstation ska byggas i centrum. Det anser förbundet Norrbottens Kommuner som på onsdagen har gett ett remissvar i frågan.

Trafikverket presenterar sex olika placeringar för en ny järnvägsstation i Kiruna och förbundet har kommit fram till att det bara är en placering som duger:

– Den nya järnvägsstationen i Kiruna måste anläggas centrumnära, endast där kan den skapa maximal lokal nytta och bidra till en stärkt regional utveckling, säger Claes Nordmark ordförande för Norrbottens Kommuner.

Vill ha smidig transport

En centrumnära station minimerar behovet av annan mellantransport och stärker järnvägen som fossilfritt transportalternativ, menar förbundet.

I sitt svar till Trafikverket på en samrådsremiss trycker Norrbottens Kommuner på behovet av god tillgänglighet av persontransporter så att arbetspendlingen fungerar till företag och  universitet samt för turistnäringen.

I juni 2021 ska Trafikverket bestämma var Kirunas nya järnvägsstation ska placeras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet