Försäkringskassan kräver tillbaka en stor summa pengar av en kvinna i Norrbotten. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Försäkringskassan kräver tillbaka stort belopp av sjukskriven

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan kräver att en kvinna i Norrbotten betala tillbaka drygt 200 000 kronor som hon tidigare fått i sjukpenning. Myndigheten anser att hon har uppgett felaktiga uppgifter om sin lön.

Kvinnan, som är 46 år, fick sjukpenning under en sommarmånad 2016 och sedan följde en längre tid med sjukpenning från september 2016 till augusti 2017.

Granskade inkomsterna

Kvinnan uppgav att hennes årsinkomst var 376 800 kronor men när Försäkringskassan granskat hennes uppgifter så har de kommit fram till att hon tjänat betydligt mindre än så och måste betala tillbaka drygt 200 000 kronor.

Kvinnan skriver till Försäkringskassan att hon fick lön oregelbundet och att lön tagits ut när det passat företaget, men det påverkar inte myndighetens beslut att kvinnan gett felaktiga uppgifter om sin inkomst.

Vill slippa betala

Kvinnan beskriver hur hon numera har mycket låg inkomst som knappt räcker till normala överlevnadskostnader och anser att det finns särskilda skäl för henne att inte behöva betala tillbaka beloppet. Försäkringskassan delar inte den uppfattningen utan kräver att hon betalar tillbaka pengarna inom en månad annars väntas dessutom en dröjsmålsränta på 7,5 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.