Lova Henriksson i Luleå hyllar verkligen sitt sommarjobb. – Det har varit så kul och det är helt sjukt att man får betalt för det här, säger hon. Foto: Beartice Karlsson, SVT/LTU

Unga sommarjobbare planerar tätort i Luleå: ”Sjukt att man får betalt för det här”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen flödade kreativiteten när ett 20-tal unga sommarjobbare fick presentera hur tätorten Karlsvik i Luleå kan utvecklas. Uppgiften: skapa ett attraktivt bostadsområde för alla åldrar och projektet har minst sagt fallit i god jord.

– Så kul och lärorikt! Helt sjukt att man får betalt, säger sommarjobbaren Lova Henriksson.

– Det har varit ett jättekul sommarjobb. Jag har lärt mig hur jag ska arbeta för att planera en bra stad, säger Arvid Lindblom. 

Hur har ni tänkt kring stadsplaneringen av Karlsvik? 

– Vi har tänkt på ekologin eftersom hållbarhet är väldigt viktigt. Sedan vill vi  utveckla Karlsvik med nya bostäder och många hus ska byggas i gammal stil, säger Lindblom.   

”Det är helt sjukt att man får betalt”

Även Lova Henriksson är nöjd med sitt sommarjobb. 

– Det har varit kul och lärorikt. Det har inte alls känts som ett jobb utan mer som att man har gått en kurs. Det är helt sjukt att man får betalt för ett sådant här sommarjobb, säger hon. 

Handledaren riktigt nöjd

Under sommaren har ett 40-tal ungdomar, fördelat på två perioder, jobbat med att stadsplanera Karlsvik i Luleå. Projektet är ett samarbete mellan Luleå kommun, Luleå tekniska universitet (LTU) och olika företag inom byggbranschen. 

– Arbetet har rullat på bra under tre veckor och jag är riktigt nöjd över alla presentationer. Ungdomarna har gjort ett kanonjobb, säger Oscar Sandberg, handledare för samhällsbyggnadsprojektet.

Hoppas locka elever till LTU

Syftet med projektet är att locka ungdomar till bygg- och anläggningsbranschen.

– Luleå kommun vill även få lite förslag från ungdomarna på hur Luleå kan utvecklas och LTU vill locka nya studenter, säger handledaren Oscar.

I videon hör du Lova Henriksson berätta om sitt roliga sommarjobb, som mer känts som en kurs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.