Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar LKAB vad som kan bli ett värsta scenario på grund av fortsatta leveransproblem. Foto: Trafikverket

Krisen på Malmbanan – LKAB gör neddragningar

Uppdaterad
Publicerad

LKAB varnar för att det kan bli varsel på upp till 300 personer. Orsaken är produktionsbortfall på grund av fortsatta leveransproblem efter vinterns urspårningar på Malmbanan.

– Läget är allvarligt, säger LKAB:s vd Jan Moström.

Enligt information till anställda som SVT tagit del av kan ett värsta scenario innebära att Pelletsverket KK3 eller Svappavaara och Leveäniemi läggs i malpåse, vilket medför varsel av personal.

Niklas Johansson, LKAB.s informationsdirektör för LKAB, bekräftar följande:

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

– Det kan bli varsel på upp till 300 personer.

Bekräftar risk för varsel

Snart börjar också perioden med banarbeten på Malmbanan, vilket betyder ännu lägre kapacitet på järnvägen.

– I ett första skede minskar vi nu med cirka en miljon ton per år. Men läget är så allvarligt att om vi inte kan köra fler malmtåg måste vi stoppa ännu mer verksamhet och varsla personal, säger Jan Moström.

Oklart med leveranserna

Urspårningarna i december och februari orsakade totalt 76 dygns stopp i trafiken mot Narviks hamn, med förlorade intäkter på 100 miljoner kronor om dagen, skriver LKAB i ett pressmeddelande.

Enligt gruvbolaget ligger järnmalmsprodukter motsvarande mer än 600 fulla tåg i högar i Kiruna och Svappavaara – ”och det är oklart när de kan levereras till kunderna”.

Räknar på miljdardförlust

LKAB:s egen beräkningar är att en fortsatt begränsad produktion skulle kunna innebära ett fortsatt produktionsbortfall på 30 miljarder kronor fram till 2030.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet