Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Öjebyn är man först i Norrbotten med ”market gardening”. Men funkar det med norrländska klimatet? Hör vad näringslivsutvecklaren Jessica Lindberg säger i klippet. Foto: Adam Berlin/SVT

Självförsörjande odling i Öjebyn – ett sätt att hantera matkrisen

Publicerad

I Öjebyn har den första ”market gardening” i Norrbotten öppnats. Det är ett sätt för allmänheten att känna på odling i ett företagande syfte.

– Det är naturligt att allt fler vill bli självförsörjande så som världen ser ut i dag, säger näringslivsutvecklaren Jessica Lindberg.

Agro park är den första platsen i Norrbotten där vem som helst kan odla i ett försäljningssyfte. Market gardening härstammar från USA, men har inte etablerats i norra Sverige förrän nu.

– Det är flera kommuner runt om oss som hört av sig om att göra något liknande, säger näringslivsutvecklaren, Jessica Lindberg.

Krisförberedande odling

Att projektet startade just när pandemin trappats ner och i samband med kriget i Ukraina var egentligen inte planerat. Men Jessica Lindberg ser att det gjort att allt fler vill testa på att bli mer självförsörjande.

– Det var ingen dålig tajming direkt. Vi ser ett ökat intresse för projektet och vi kan komma att öppna för att plantera för eget bruk till nästa år utöver försäljningen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.