Kristendomens största högtid – därför firar vi påsk

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det påsk och många samlas med familjen och äter gott. Men varför firar vi den här högtiden?

Inom kyrkan är påsken den största högtiden. Den firas till minne av att Jesus, enligt Nya Testamentet, led, dog och uppstod för att var och en som tror på honom skulle bli förlåten för sina synder.

Alla dagar från skärtorsdagen fram till annandag påsk brukar i folkmun kallas för ”påsken”. Men egentligen är det påskdagen, den dag då Jesus enligt Nya Testamentet uppstod, som inleder påskveckan.

Påsken har blivit allt mer sekulariserad

Påskhögtiden har, liksom julen och andra högtider, i en del länder förlorat mycket av sitt religiösa innehåll och istället blivit en sekulariserad familjehögtid där gammal folktro och kristna traditioner blandas.

Påskföreteelser som enbart finns i Sverige är exempelvis påskmust och traditionen att barn klär ut sig till påskkärringar och knackar på hos grannar för att be om godis finns bara i Sverige och Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.