Kristian uteblev från repövning – döms till fängelse

Publicerad

För drygt tio år sedan gjorde Kristian Jakobsson värnplikten i Boden och nyligen kallades han till repövning. Eftersom han hellre ville arbeta med sitt nystartade företag dök han aldrig upp. På onsdagen dömdes han till fjorton dagars fängelse.

– Det ska bli spännande att testa på rättsystemet, säger Kristian Johansson.

På onsdagen kallades 13 000 18-åringar till mönstring. Av dem blir 4 000 kallade till värnplikt, och det är straffbart att inte dyka upp. Ännu fler unga människor kommer att bli kallade till att göra värnplikt framöver.

Så vad händer om livet kommer emellan? Ja, man kan förstås söka uppskov, men det är inte säkert att man får uppskov, och då måste man åka om man inte vill bli åtalad för brott mot totalförsvarsplikten.

Ville jobba med företaget istället

Kristian Jakobsson från Halmstad gjorde värnplikten på I 19 i Boden under åren 2008-2009. Det var strax innan försvaret pausade allmän värnplikt.

När han sedan kallades till repmånad kom han inte. Han hade startat en downhill-cykelpark på Hallandsåsen och ville hellre vara där.

– Jag ansåg att jag gjorde större nytta i det jag gör i mitt vardagliga liv jämfört med om jag skulle vara i militären, säger Kristian Jakobsson. Jag tror inte på militärens sätt att lösa bekymmer. Jag tror på ett helt annat sätt.

Åtalsanmälan

I 19 i Boden gjorde åtalsanmälan. Det gör de enligt uppgift i alla fall där en person inte dyker upp.

Av personer födda år 2000 skickades 153 till åtal för brott mot totalförsvarsplikten i Sverige. På onsdagen föll alltså domen: Kristian Jakobsson får 14 dagars fängelse för brott mot totalförsvarsplikten. Under dagen har ytterligare en rättegång hållits mot en person som uteblivit från repmånad. Den domen meddelas senare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer