• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

renar Foto: TT

Kritik mot Sveriges arbete mot smittsam djursjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att kartlägga och stoppa den smittsamma CWD-sjukan bland hjortdjur går för sakta i Sverige och Finland, det menar norske lantbruksministern Jon Georg Dale. Nu kräver Norge en snabbare process i Sverige.

I tre dagar möts nordiska ministrar och andra europeiska toppolitiker i Ålesund, Norge. Den norske lantbruks- och matministern Jon Georg Dale (Fremskrittspartiet) menar att det går för sakta på svensk sida när det gäller kartläggning av CWD-smittan, det skriver Sameradion och SVT Sápmi.

– Sjukdomen smittar mellan djur, och det är verkanslöst om bara Norge genomför ett så omfattande åtgärdsprogram. Sverige och Finland måste därför snarast följa Norges exempel med liknande åtgärder. Extra viktigt är det att Sverige gör detta då djur fritt går över gränsen våra länder emellan, sa Dale till EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis under mötet, enligt norska regeringens hemsida.

Sameradion och SVT Sápmi

Minskad vildrensstam

Smittade renar och älgar har hittats i Norge och där har man bland annat beslutat att minska vildrensstammen med 10 procent på grund av smittorisken. Hjortdjurssjukdomen Chronic Wasting Disease har innan den upptäcktes i Norge 2016 inte hittats i Europa. I Sverige har inte smittan hittats.

Svenska Samernas Riksförbund har tidigare kritiserat Sverige och EU:s arbete när det gäller CWD. EU och svenska regeringens plan har hittills varit att starta en mer systematisk övervakning i Sverige från 2018 och tre år framåt.

Bucht: ”Följer frågan noga”

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är på plats i Ålesund under Nordiskt ministerråd. Han svarar på kritiken att han delar Dales oro men anser att Sverige vidtagit åtgärder.

– Till exempel har analyser av sjuka och självdöda hjortdjur påbörjats på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, i Uppsala och för att förhindra eventuell smittspridning från Norge till andra länder har också EU fattat beslut om att förbjuda flyttning av hjortdjur. Det pågår också ett arbete på SVA och Jordbruksverket för att förbereda övervakningen och kartläggningen av CWD inom det EU-program som ska starta 1 januari 2018 och pågå i tre år. Regeringen följer frågan noga och är beredd att vidta ytterligare åtgärder om så krävs, svarar Sven-Erik Bucht i ett mejlsvar på våra frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet