Ulf Sterner med hustru Birgitta som kopplat in advokat för att stämma Luleå kommun

Kritik mot vanvård

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun kritisers av Socialstyrelsen för vården av en äldre man. Anhöriga anser att det handlar om vanvård och hotar att stämma kommunen.

77-årige Ulf Sterner kan numera komma hem då och då. Hans fru säger att hon räddat honom från ren vanvård på ett av Luleå kommuns så kallade särskilda boenden. Nu tänker hon kontakta advokat.

-För att jag kommer att stämma Luleå Kommun för allt lidande Ulf varit med om.

Vanvård på äldreboenden

Ulf Sterner har talsvårigheter och kan inte själv göra sig förstådd och frun Birgitta radar upp exempel på det hon anser vara personalens inkompetens. Bland annat skulle maken få medicin via ett plåster men den som gav medicinen förstod inte att man måste ta bort ett plasthölje först.

-Det tycker jag ett barn vet. Inte tror jag vårt lilla barnbarn sätter på ett plåster och har kvar skyddsfilmen på för det fastnar ju inte på kroppen men när dom inte fick det att fastna så tejpade dom fast det.

”Under all kritik”

Ulf skulle också få näring via en sond men det fungerade inte heller. På boendet utgick man från att det var ett tekniskt fel och bytte sonden tolv gånger. Först därefter upptäcktes det att personalen sprutat in näringen i den luftkudde som håller sonden på plats i stället för i själva sonden.

-Mycket allvarligt. Mycket allvarliga brister i sjukvården i äldrevården. Den medicinska. Under all kritik.

Socialstyrelsen kritiserar

Socialstyrelsen bedömer det som skett som ”mycket allvarligt” och skriver att det är den medicinskt ansvariga sjuksköterskan (MAS) på kommunen som tillsammans med enhetschefen ska se till att personal som man lägger ut arbetsuppgifter på har tillräckliga kunskaper. Båda tycker att de har gjort vad de ska.

-Det är Masens uppgift att säkerställa att det finns rutiner och att de är kända och sedan är det verksamhetschefen som ska till att dessa följs, säger Ulla Olsson, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Den högst ansvarige, verksamhetschefen Gabriella Sjöström, kommenterar Socialstyrelsens kritik så här:

-Vad vi har lärt av kritiken från dom det är att vi måste förankra rutinerna ute i våra verksamheter och det har vi gjort. Vi har förankrat och kommer också löpande att följa upp att dom efterlevs.

Uppskakande möte

Men mest upprörd är Birgitta Sterner över ett möte som hon, dottern och maken kallades till och där en läkare frågade om man skulle avbryta sondmatningen och bara ge Ulf vatten och lugnande medel.

-Ja vi var både chockade Ulf och jag för Ulf ville leva vidare. Om inte jag varit med så jag vet inte vad som hade hänt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvård på äldreboenden

Mer i ämnet