Brandsäkerheten på äldreboende kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Nu kritiseras brandsäkerheten av anhöriga på Kirunas nya och modernaste äldreboende Mysinge. Vid en eventuell brand och strömavbrott fungerar inte det nya moderna låssystemet.

Thorsten Zakariasson är på väg att besöka sin mor som bor på en demensavdelning på äldreboendet Mysinge i Kiruna. Trots att äldreboendet  är Kirunas modernaste, så är han mycket orolig för brandsäkerheten på boendet,

-Låsen är elektronisk styrda och man använder taggar för att öppna dörrarna utifrån men vid ett strömavbrott fungerar det inte.

I ett sådant läge måste den enda ”vanliga” huvudnyckeln som finns på avdelningen användas för att låsa upp lägenhetsdörrarna.

-Det är 19 lägenheter här så tänk om det blir rökfyllt i korridorerna och den som jobbar ska springa runt och få ut vårdtagarna – vid en sådan situation är det ofta panik, vad händer då?

Leif Ejdeholm som är fastighetschef för kommunala lokaler säger att det borde det göras fler nycklar samtidigt som han säger att Räddningstjänsten inom kort ska göra en brandöversyn på boendet och lämna en rapport.

Thorsten Zakariasson har grund för sin oro, en rapport från Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap visar att den som bor på äldreboenden löper fem gånger högre risk att dö i en brand jämfört med övriga befolkningen.  Och på frågan hur han tycker det borde vara blir svaret:

-Vid ett strömavbrott borde dörrarna låsas upp automatiskt.

-Ja det låter vettigt eller så har man, när strömmen går, en batteribackup så att batteriet tar över och man kan öppna den vägen.  Det tycker jag är det mest optimala säger Leif Ejdeholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer