Till helgen arrangeras kampsportgalan Battle of Botnia i Luleå Energi Arena, men arrangörerna har portat tidningarnas journalister. Foto: Arkivbild/TT

Krönika: ”Vi backar våra kollegor”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Till helgen anordnas kampsportsgalan Battle of Botnia i Luleå Energi Arena. Ett par tusen personer väntas besöka arrangemanget. Men i NSD och Norrbottens Kuriren kommer vi inte att kunna läsa om den stora galan. Arrangörerna har nämligen portat tidningarnas journalister och nekat dem ackreditering.

Marcus Melinder

Redaktionschef SVT Nyheter Norrbotten

Det är bekymmersamt att en arrangör på detta sätt vill stoppa journalister att göra sitt jobb och det med hänvisning till att man är missnöjd med en tidigare publicering.

Därför kommer SVT att erbjuda både NSD och Norrbottens Kuriren att fritt ta del av vår bevakning från den stora galan.

Förekommer att medier bojkottas

Det förekommer att företag, privatpersoner eller idrottsstjärnor väljer att bojkotta vissa medier. Men lyckligtvis tillhör det undantagen.

I samband med valet 2014 portades tidningen Expressen från att bevaka Sverigedemokraternas valvaka. Detta med hänvisning till att tidningen tidigare har samarbetat med Researchgruppen, som SD hävdar har kopplingar till vänsterextremism.

I november 2021 portades tidningen TTELA från att bevaka en Vinmässa i Trollhättan eftersom arrangörerna var missnöjda med två tidigare publiceringar.

En rad pressetiska regler

Det är fullt legitimt att vara kritisk mot mediernas bevakning. Vi är sannerligen inte ofelbara. Därför har vi en uppsättning pressetiska regler som vi förhåller oss till. Regler som går betydligt längre än vad den svenska lagstiftningen gör. Det finns också självsanerande system som ska garantera en etisk och balanserad bevakning. Den som känner sig personligen skadad av en publicering kan anmäla detta till Medieombudsmannen. Den som anser att exempelvis SVT eller SR har varit osakliga eller opartiska kan anmäla detta till Granskningsnämnden.

I en sund demokrati sker ett fritt utbyte av tankar och åsikter som bryts i det offentliga. Medierna granskar kritiskt, ställer ansvariga till tals och för publikens talan. Men publiken har också möjlighet att utkräva ansvar av medier som går över gränsen eller på ett otillbörligt sätt skadar människor med en publicering.

”Backar våra kollegor”

I fallet med Battle of Botnia handlar det inte om något av ovanstående. Här handlar det istället om en arrangör som är missnöjd med en fullt legitim journalistisk bevakning och för detta väljer att stoppa journalister från att utföra sitt jobb.

Den stora förloraren är publiken.

Därför backar vi våra kollegor.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.