Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria José Romero och Andrea Gonzalez Martinez berättar i klippet om sitt första möte med Erikslundens demensboende i Boden. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Kroppsspråk och gester – lösningen för spanska undersköterskorna i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Nu har de spanska undersköterskorna börjat arbeta på Erikslundens demensboende i Boden. SVT träffade 18-åriga Maria José Romero och Andrea Gonzalez Martinez på deras andra dag på jobbet.

Dubbelt så hög lön som i Spanien, och ett nordiskt äventyr, var det som lockade undersköterskorna Maria och Andrea till Boden. De betalar resa och boende själva, och de har under våren gått en intensivkurs i svenska.

– Alla älskar ju att resa. Den stora förändringen var det som attraherade mig. Att åka till Sverige är inte som att åka till Italien, för det är väldigt nära Spanien, säger Andrea Gonzalez Martinez som kommer från Barcelona.

Vårdkrisen i Norrbotten

”Annorlunda och organiserat”

Rekryteringen är en satsning av Bodens kommun för att lösa sommarbemanningen. Hittills har projektet kostat drygt 216 000 kronor, och då är inte lönerna inkluderade. Förhoppningen är att satsningen ska ge ringar på vattnet till kommande år.

Kan ni tänka er att komma tillbaka nästa sommar?

– Jag skulle gärna stanna här, alla är så trevliga. Jag gillar helt enkelt livsstilen här. Det är så annorlunda och organiserat, säger Maria José Romero från Madrid.

I klippet ovan berättar Maria och Andrea hur de hanterar språkbarriären, och vilka knep de använder för att förstå de äldre.

Gått över förväntan

Trots att Andrea och Maria inte talar svenska flytande har introduktionen gått över förväntan, enligt enhetschefen Anette Sandström.

– Jag hade stora förhoppningar inför projektet, och det känns som det har införlivats, säger hon.

Hör Anette Sandström berätta mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anette Sandström, enhetschef på Erikslundens demensboende i Boden, förklarar i klippet varför hon och personalen känner sig trygg med de nyrekryterade undersköterskorna från Spanien. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet