Kulturhistorisk fyr till salu

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun lägger nu ut ett mycket annorlunda objekt till försäljning på en av Luleå skärgårds största öar.

Det är fyren på Germandön i Luleå skärgård som är till salu och SVT fick komma på förhandsvisning. Dock var det nära att det inte blev någon visning av den unika fyren på måndagsmorgonen på grund av isläget. Dessutom hade kommunens personal lite problem med att hitta nycklarna till objektet.

Nycklarna hittades – och mer tur

Men det visade sig att SVT hade turen på sin sida. Just den här morgonen hade isen smält så pass att vi kunde ta oss iland efter cirka en halvtimmes båtresa söderut från Strömören.

Och nycklarna som varit på vift till den kulturhistoriska fyren hade äntligen hamnat i kommunens händer igen.

– Vi har ju hyrt ut fyren ett tag vilket gjorde att det tog lite tid att lokalisera nycklarna men nu har vi dem och det är kul att vi kan få visa fyren en dag med så vackert väder, säger Jonas Nilsson som är markingenjör vid statsbyggnadsförvaltningen i Luleå.

Det är ett annorlunda objekt som Luleå kommun säljer. Foto: SVT

Äldsta fungerande fotogenfyren

Sedan 1882 har det stått en fyr på Germandön i Luleå skärgård. Men först handlade det om en fotogenfyr på översta våningen till ett vitt hus som står på ön.

Och just den var den äldsta fungerande fotogenfyren i Sverige fram till på 60-talet då den byttes ut mot en mer modern elektrisk röd fyr som tornar upp till vänster om det vita huset.

– Det här är ju ett unikt läge med utsikt mot havet så vi hoppas verkligen att någon tar sig ann det här objektet och bevarar det väl men det kräver ju såklart en hel del tid och renovering om man tänker använda det som fritidsboende eller driva någon form av verksamhet här, säger Jonas Nilsson.

Fotogenlampan på museum

Om man vill se mer deltaljer från  fyren så går själva fotogenlampan att skåda på sjöhistoriska museet i Stockholm.

– Intresset har varit ganska stort vi har väl runt en tio intressenter som redan hört av sig trots att den första visningen äger rum först den 14 Juni, säger Jonas Nilsson.

Vad tror du att den kommer gå för mellan tummen och pekfingret?

– Det är ju en öppen budgivning men jag har ingen som helst aning vad det kommer att landa på faktiskt för det är ju ett riktigt fint läge men kräver ju samtidigt ganska mycket jobb att få i ordning, säger Jonas Nilsson.

Skulle man exempelvis kunna starta ett café eller en ostronbar här?

– Jag kommer inte ihåg exakt allt i detaljplanen men viss verksamhet ska kunna vara möjlig för det står att en icke störande verksamhet kan vara tillåten, säger Jonas Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.