Kulturens hus i Luleå – 10 år

Uppdaterad
Publicerad

Inge Örneling spatserar ut från Kulturens hus just då vi är på väg in. Han är stammis här.

– Ja jag är mycket här. Biblioteket. Alla världens tidningar och böcker. Lätt tillgängligt och allt på samma ställe. Mycket bra med det här huset. Efter 20-30 års utredning, säger Inge Örneling.

Diskussionerna pågick i många år och ishallar och kulturhus ställdes mot varandra. Men beslutet togs och 370 miljoner kronor satsades och Lady in Red växte upp.

Förhoppninen var att skapa en mötesplats för många och att fler skulle hitta till kulturen.

Från konstovan till konstvän

Eva-Gun Jensen har jobbat i Konsthallen ända från start och hon märker att kulturens stärkts och att publiken blivit större.

– Jag ser ju att det är mer publik och jag ser att det är konstovan publik som har blivit konstvän. Alltså ny publik. Och det har vi fått för att vi är i ett centrum och i ett sammanhang. Folk står och trampar och väntar på någon och så går det in en sväng till oss och... jaha det kostar ingenting ... och, ja jag går och tittar. Och så säger de att det var ju lite kul det där, säger Eva Gun Jensen

Gunilla Johansson är kulturkonsument i kubik. Hon går på evenemang cirka en gång i månaden.

– Varje gång till jul eller när jag fyller år så önskar jag mig presentkort på Kulturens hus.

Kultur måste upplevas

– Kultur är något vi måste uppleva och lära oss, säger Gunilla Johansson. Och alla har inte haft insikt i hur viktigt det är. Men när det kommer en sådan här otrolig byggnad och många börjar gå så lockas man med.

Köerna var långa vid första biljettsläppet. Nu tio år senare har 3 000 kulturevenemang hållits och dubbelt så många konferenser.

Flera miljoner böcker har lånats ut och Kulturens hus uppger att de har lika många besökare som Kolmården.

Att vara modig

För tio år stod vi med dåvarande kommunalrådet, Karl Petersen (S), utanför Kulturens hus som just skulle invigas. Han pratade om mod.

– Vi är inte de första som varit modiga, sa Karl Petersen då.  Var man modig när man byggde shopping? Var man modig när man byggde nya Stadshuset? Och när man byggde Pontusbadet? Nu var vi modiga igen. Någon gång i varje generation så ska man ha så här mycket mod.

Och Gunilla Johansson är glad att de politikerna hade modet.

– Jag vill tacka Karl Petersen och hans gäng. Att det vågade satsa på detta fina bygge. Det är så otroligt värdefullt för oss allihop här. Det är där man träffas. Man kommer ut från sina stugor, man kommer ut tillsammans och man pratar, och man skrattar tillsammans.

Fakta om Kulturens Hus:

Den 4 april 2005 togs det första spadtaget i byggandet av Kulturens hus, som då gick under namnet ”Lady in red”. En arkitekttävling föregick byggandet och arkitektkontor i Europa fick möjlighet att lämna in ett förslag. 100 olika kontor uppmärksammade inbjudan och slutligen valdes nio av de tävlande ut för att göra en skiss. Bidragen i det sista delmomentet i tävlingen var anonyma. Vinnande bidrag blev Arkitektbyrån Tirsén och Aili från Luleå. Byggbudget 370 miljoner kr och huset är 14 000 kvadratmeter.

I januari 2007 var det invigning av Kulturens hus

Här är Kulturens hus egna siffror:

3000 kulturevenemang

över 6000 konferenser och kongresser

bokutlåning ut ca 2,3 miljoner böcker,

haft närmare 300 000 besökare på Turistcenter

haft över 220 konstutställningar och

närmare 6 miljoner personer har besökt huset.

cirka 60 000-70 000 besökare/månad

cirka  80 000 sålda biljetter/år

cirka 20 000 besökare på hemsidan/vecka

cirka  840 konferenser/år

cirka 350 evenemang/år

cirka 25 utställningar i Konsthallen/år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.