Kungaparet, Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, besökte Kiruna. Foto: SVT

Kungaparet besökte Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Stadsomvandlingen i Kiruna har väckt intresse över hela världen. I dag hade man kungligt besök. Då kungaparet var där för att se och få information om det nya Kiruna.

Det var tillfälligt stopp i bygget av nya Kiruna i dag. Anledningen var att man hade finbesök i stan, Kungaparet. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia var på besök för att få information om om stadsomvandlingen.

Först blev det ett besök i kyrkan som skall flyttas. Sedan fortsatte färden genom gamla Kiruna till nya Kiruna stadskärna med den första byggnaden, det nya stadshuset Kristallen.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Kungen intresserad av teknik

Hovet nekade till intervjuer, men kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) berättar om besöket med kungaparet.

– Kungen var väldigt intresserad av tekniska frågor. Han hade mycket frågor om om energianvändning och tittade på elementen i nya stadshuset och frågade vad de var anslutna till. Han hade väldigt mycket tekniska frågor, säger hon.

Vad vill ni att kungen ska ta med sig?

– Att det här är en komplex fråga som berör väldigt många människor. Och det tror jag också att han uppfattade. Det handlar inte bara om att man river ett hus och bygger upp det någon annanstans utan det här är faktiskt en stor procedur och det berör många, säger hon.

Blev förvånad

Kungaparet hade många frågor att ställa angående stadsomvandlingen. Vissa mer väntade än andra.

– En sak som var lite rolig det var att när kungen började prata om bilar och parkering, så var inte hans första åsikt att nu behövs det ju inga parkeringar utan tvärtom. Att människor är väldigt beroende av bilen ännu i dag, hur kommer ni att lösa det? Så det tyckte jag faktiskt var lite förvånande att han kände på det sättet, säger Kristina Zakrisson (S).

Drottningen intresserad av det mesta

Kirunakommun stod som värd för besöket. Med under rundturen fanns också landshövding Sven-Erik Österberg och LKAB:s vd Jan Moström närvarande.

Kirunas stadsplanerare Göran Cars var även han på plats och fick en pratstund med drottningen under lunchen.

– Hon var i allra högsta grad intresserad av det mesta. Vi började redan i stadshuset att prata om det här med hur man skapar kvalitet på en offentlig plats, det vill säga torget. Hur man kan se till att stadshuset blir den offentliga mötesplats som det nuvarande är, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet