Kristina Zakrisson (S), kommunalråd Kiruna Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kunglig invigning – men Kirunaborna får inte vara med

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen invigs det nya Stadshuset i Kiruna med pompa, ståt och kungabesök. Men Kirunaborna får inte vara med, någonting som skapat irritation.

Kirunas nya stadshus har kallats Kirunabornas nya vardagsrum men när det invigs under torsdagen är inte allmänheten välkommen.

– Det stämmer, allmänheten kan inte komma under invigningen på torsdag. På lördag har vi öppet hus så att då kan vi ta in ganska många men på torsdag har vi särskilt inbjudna gäster. Det rör sig om ett hundratal personer, säger Kristina Zakrisson (S), kommunalråd i Kiruna.

Har skapat irritation

Att allmänheten inte är inbjuden under torsdagen har skapat irritation bland Kirunaborna som känner sig exkluderade från den byggnad man ser som sin. Och de frågar sig varför ett sådant viktigt arrangemang inte är till för alla.

– Det är ju ganska enkelt, på själva ceremonin kan vi inte ta in hur många som helst. Vi hade faktiskt en diskussion om vi skulle lotta ut inbjudningar bland allmänheten, men till slut landade vi i att allmänheten får komma på lördag istället, säger Kristina Zakrisson.

Specialinbjudna gäster

Bland de specialinbjudna gästerna finns förutom kungen bland andra kulturminister Alice Bah Kunhke (MP) och Norrbottens landshövding, Björn O. Nilsson.

– Det handlar också om säkerhetsfrågor och Säpo när kungen är inbjuden, säger hon.

– Jag förstår att de är besvikna. Vi hade gärna sett att det hade fungerat att alla kunde komma men det är praktiskt omöjligt, säger Kristina Zakrisson.

Hade ni inte kunnat arrangera någonting utomhus?

– Det var aldrig aktuellt. Den 22 november kan det ju lika gärna vara minus 20 grader och snöstorm ... Det är inte ofta vi arrangerar saker utomhus vintertid och speciellt inte då kungen ska inviga huset vid ett speciellt klockslag, säger Kristina Zakrisson.

Hovet kommenterar

SVT Nyheter Norrbotten har varit i kontakt med hovet och de meddelar att kungen är inbjuden att närvara och att hovet inte har några synpunkter på ceremonin. Det är kommunledningen i Kiruna som har beslutat att invigningen ska vara en sluten tillställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet