Skulle du känna igen ljudet av en tiggande kungsörnsunge? Om inte – lyssna på klippet. Foto: SLU, Camera Traps. Swedish Golden Eagle Project.

Rödlistade kungsörnen ska inventeras med ljudinspelare

Uppdaterad
Publicerad

Varje år inventeras kungsörnar i Sverige. I år kommer ljudinspelare att användas som ett nytt inslag i delar av norra Sverige för att se om metoden kan ge bättre kunskap om häckningsframgången.

I år deltar forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i inventeringen för att testa en ny metod med ljudinspelare på vissa platser i norra Sverige.

– Vårt viktigaste syfte är att hitta ungar i tidigare okända bon, både i kända revir med känt bo men okända alternativbon och i besatta revir utan kända bon, säger Birger Hörnfeldt, professor emeritus vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö.

Ungarnas tiggläten spelas in

Kungörnen är en av de tidigaste äggläggarna, enligt Birger Hörnfeldt. Redan i början av mars kan de börja lägga ägg och ungarna kläcks sedan i maj. Därefter stannar de 2,5 -3 månader i boet.

De flesta ljudinspelarna sätts ut på försommaren, då tiggande ungar bedöms finnas i bona. De placeras inom ungefär en kilometer från kända eller misstänka bolokaler. Det är genom ljudet från de tiggande ungarna man kan höra om de finns i närheten.

Bäst tid att lyssna

Vill man ut och lyssna efter ljudet då kungsörnsungarna skriker på föräldrarna efter mat så är det bäst chans mellan mitten av maj och en bit in i augusti. Även om ungarna flyger ur boet senast i juli nån gång så fortsätter de tigga mat.

– Ja, de vill att mamma och pappa ska fortsätta att hjälpa dem, säger Birger Hörnfeldt.

Hittade där man trodde det var tomt

Idén till metoden fick Birger Hörnfeldt när han spelade in läten vid kända och potentiella häckningslokaler för pilgrimsfalk härom året. När han gick igenom inspelningarna upptäckte han tiggläten från kungsörnsungar i fem av områdena.

– I ett av reviren hade häckningen tidigare bedömts som misslyckad vid kontroll av det kända kungsörnsboet, men tiggläten visade att det fanns en unge där men i ett tidigare okänt alternativbo, säger Birger Hörnfeldt.

I videon ovan hör du ljudet av en tiggande kungsörnsunge.

Kungsörnen

Den största delen av kungsörnsstammen finns i Sveriges norra delar, från nordligaste Värmland och norra halvan av Dalarna och norrut. Häckande par saknas dock i stort längs Norrlandskusten.

I södra halvan av Sverige förekommer kungsörnen endast i små och spridda bestånd.

Beståndet på Gotland är stort och i jämförelse med andra områden tätt.

Nära utrotning

Kungsörnsbeståndet var i början av 1900-talet nära utrotning i Sverige.

Då fanns bara ca 20 par i landet.

I dag konstateras årligen mellan 400 och 500 par i landet, men den totala svenska populationen uppskattas till omkring 700 par.

I Norrbottens län finns drygt en tredjedel av Sveriges kungsörnspopulation.

Antalet häckningar beror på tillgången på bytesdjur.

Kungsörnen är rödlistad och klassad som ”nära hotad”.

Källa: Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.