Hör bitillsynsmannen Erik Heedman berätta mer om viruset i videon ovan. Foto: SVT/Anders Hjertström

Virus hotar bin: ”Kan jämföras med corona”

Uppdaterad
Publicerad

Nu sprids varroakvalstret till biodlingar i Norrbotten. Det är en parasit som lever på honungsbin och som sprider ett virus. I videon ovan hör ni bitillsyningsmannen Erik Heedman berätta om kvalstret vars ursprung finns i Asien.

Bioodlarna måste själva hålla reda på om man fått kvalstret i sina biodlingar och skynda sig att behandla – annars dör bisamhällena, berättar Erik Heedman.

Kvalstret sprider ett virus, Deformed wing virus, som försvagar biets vingar.

Varroakvalstret kom först till Gotland i slutet av 1980-talet och spred sig sedan vidare över landet. Kvalstret förflyttar sig fem till tio kilometer om året, ungefär lika långt som bin förflyttar sig. Men nu är det fråga om ett större hopp i avstånd och här menar Erik Heedman att odlare varit slarviga.

– Det är biodlare som struntat i det regelverk som finns. Man ska exempelvis ha tillstånd att flytta sina bin.

Vill få fram stam som kan stå emot

I dag pågår försök att få fram bin som har kvalstret naturligt för att på det sättet få fram en stam som står emot varroakvalstret.

– De som odlar bidrottningar försöker hitta bin som naturligt kan hålla ned mängden kvalster i bisamhällena. Då avlar man vidare på dem och försöker få fram bin som kan klara det här naturligt. I dagsläget måste vi behandla med organiska syror som finns normalt i bisamhällen men i lägre halter.

Här är Jordbruksverkets regler för hur kvalstret ska undvikas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.