Föräldralösa kvigan Randi auktioneras ut: ”Hon vill ha sällskap”

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en insamling i Sveriges Radio P4 till Världens Barn. Där ingår en auktion på kvigan Randi som blev föräldralös i samband med kalvningen.
– Hon är en personlig ko, jag vill inte skicka henne till slakt, säger ägaren Mikael Mäki.

I dag avslutas auktionen på kvigan Randi som pågår i Sveriges Radio Norrbottens insamling till Världens Barn, kvigan är 1,5 år gammal och är av rasen Hereford.

Ekobonden Mikael Mäki från Kardis säger att han har tänkt länge på att bidra till Världens Barn men har inte haft ekonomiska möjligheter tidigare.

Men när Randi föddes bestämde han att läget passade eftersom kvigan som födde Randi dog i samband med kalvningen, Randi blev föräldralös och behövde hjälp för att klara sig precis samma läge som för många många barn som behöver hjälp av insamlingen Världens Barn.

”Randi är en väldigt personlig ko”

Familjen Mäki fick föda upp Randi med nappflaska morgon och kväll för att Randi skulle klara sig, nu är hon präglad på familjemedlemmarna och råmar på dem från hagen för hon vill ha sällskap.

– Randi har instinkten från människan från att den har varit kalv. Randi kommer att vara en väldigt personlig ko framöver, därför vill jag inte att den ska gå till slakt. Randi kommer att vara en fin diko i framtiden och kommer säkert att göra fina avkommor, säger Mikael Mäki.

Galan sänd i SVT under kvällen

Han avslutar med att säga att han hoppas på att auktionen ger 10 000 kronor till Världens Barn för Randi är att fint exemplar och har ett högt avelsvärde.

I kväll pågår den direktsända tv-galan ”Tillsammans för Världens Barn” i SVT1 med start klockan 20.00

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer