En kvinna i 60-årsåldern kom bort sig under en cykeltur i Arvidsjaur och hamnade mitt i en skarpladdad skjutövning. Bilden på den cyklande kvinnan är en arkivbild, och inte kvinnan i fråga. Foto: Hasse Holmberg /TT; Polisens förundersökning

Kvinnans oaktsamma cykeltur i Arvidsjaur kostade henne 14 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Enligt kvinnan i 60-årsåldern var det en fin höstdag förra året som hon bestämde sig för att ge sig ut på vad hon beskriver som säsongens sista cykeltur, en cykeltur som skulle visa sig bli i det dyraste laget.

Cykelturen genomfördes i närheten av ett naturområde utanför Arvidsjaur – men slutade på ett militärt skyddsområde där Försvarsmakten genomförde en skarpladdad skjutövning.

På platsen fick kvinnan legitimera sig inför ett av försvarsmaktens befäl och nu ett år senare har hon dömts till villkorlig dom och nästan 14 000 kronor i böter för brottet obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Kvinnan har varit oaktsam

I förhör har kvinnan uppgett att hon har dåligt lokalsinne och cyklat efter en stig som hon inte använt sig av tidigare och att hon inte haft för avsikt att beträda skyddsområdet.

Tingsrätten menar att det inte går att ifrågasätta hennes uppgift att hon är levnadsglad och inte hade för avsikt att försätta sig i den aktuella situationen.

Rätten bedömer att kvinnan inte agerat med uppsåt när hon beträtt skyddsområdet, däremot har kvinnan varit oaktsam i sitt agerande vilket gör att hon döms för brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.