Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnliga spelutvecklare samlas i Boden för att skapa spel och stötta varandra i en manligt dominerad bransch. Angehlica Halling,är en av organisatörerna. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Kvinnliga spelutvecklare från hela världen lockas till spelevent i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Den stora majoriteten spelutvecklare är i dag män och även om branschen har vuxit är andelen kvinnliga spelutvecklare fortfarande låg. I Boden pågår ett speleventet Valkyrie Jam för att inspirera kvinnliga spelutvecklare.

Under Valkyrie Jam, som pågår i tio dagar, ska kvinnliga spelutvecklare från hela världen skapa spel från grunden.

Många är inte vana vid att jobba med andra kvinnor, ofta är de ensamma i team med män. Flera har blivit positivt överraskade av hur annorlunda kommunikationen är. Många vågar mer, antagligen för att det känns som en trygg plats.

– Branschen är fortfarande väldigt mansdominerad men jag är glad att se flera spelföretag som står för att göra jämställdheten bättre i spelbranschen, säger Angehlica Halling, organisatör för Valkyrie Jam.

Umgås och utbyter idéer

Det är i Peetgården, Sävast utanför Boden som speljamet Valkyrie Jam 2022 pågår för fullt. Här samlas kvinnor för att vidareutvecklas inom spelindustrin men också umgås och utbyta idéer.

– Det finns de som är här nu som har många bra idéer eller produkter som inte blir lyssnade på för att de är kvinnor. De får ofta höra ”behöver du hjälp lilla gumman”, säger Angehlica Halling.

”Minoritetsutbrändhet”

Genom att sammanföra begåvade utvecklare i ett tryggt spelevent vill man hjälpa kvinnor att återuppliva deras passion för att göra spel i en bransch som lider av en hög grad av minoritetsutbrändhet. Denna utbrändhet beror ofta på en karriär full av kamp för att bli hörd och få prestationer erkända.

– Vi har detta event för att kunna stötta. Men det är svårt att nå ut till flera tusen olika spelutvecklare, men nu kan de som är här hjälpa kvinnor i framtiden, säger Angehlica Halling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet