Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnojouren ordnade manifestation i Luleå. Foto: Adam Berlin/ SVT

Kvinnojouren i Luleå: ”Det måste hända något på riktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år den 25 november anordnas en manifestation mot mäns våld mot kvinnor i Luleå. Minst 343 kvinnor har under 2000-talet dödats i händerna på en man de haft en nära relation till, och siffran stiger för varje år som går. 

– Det är ett gigantiskt samhällsproblem och vi ser ingen förändring, säger Lisa Nordmark Haapala från kvinnojouren Iris.

Nästan tjugo mammor, döttrar och systrar har under 2022 dödats av en man de har, eller en gång hade, en relation med. För att hedra de människor som mist sina liv till följd av mäns våld mot kvinnor anordnar kvinnojouren Iris i Luleå en manifestation på FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor.

– Samhället måste ta ansvar, det måste hända någonting på riktigt nu, säger Lisa Nordmark Haapala.

– Vi fick glädjande besked på nyheterna i morse om att regeringen tillsätter ett nytt åtgärdsprogram för att stävja mäns våld mot kvinnor, tilllägger kvinnojourens ordförande, Kerstin Olsson.

Under ljusmanifestationen vid gula paviljongen hölls en tyst minut och det bjöds på körsång och tal.

Hör sången och när kvinnojouren berättar varför manifestationen är viktig i klippet.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer