Foto: TT

Kylan påverkar din hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Ont i lederna och ökad risk för hjärtinfarkt är några av riskerna med att bo i kallt klimat. En stor studie ska ta reda på hur vi bättre kan skydda oss mot hälsoriskerna som kommer av att utsätta kroppen för kyla.

Kunskapen som finns idag om riskerna med att leva i ett kallt klimat är föråldrad. Och hälsoriskerna kan vara omfattande. Det handlar om ökade risker för allt ifrån självklara saker som förfrysningar till stroke, hjärtinfarkt och inflammationer i luftvägar och urinvägar.

– Vi vet inte hur många som påverkas av kylan och vilka som har till exempel förfrysningar. Det finns studier som är gjorda i Finland och Norge men inte i Sverige, säger Ingrid Liljelind, forskare i arbets- och miljömedicin.

För att få en bättre kunskapsbas kommer forskare från arbets- och miljömedicin skicka ut en enkät  till 35.000 personer i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. De kommer att få svara på frågon om sjukdomar och besvär i relation till kyla. Det är de fyra nordligaste landstingen som tillsammans finasierar studien ihop.

– Det finns kunskap men det är inte säkert att den stämmer. Vår förhoppning är att den här studien ska leda till att vi kan förebygga de sjukdomar som det finns en ökad risk för, säger Ingrid Liljelind.

Så påverkar kölden din hälsa:

Kylans effekter påverkar hälsan och ökar risken att drabbas av förfrysningsskador, stroke, hjärtinfarkt och smärta i muskler och leder. Kyla kan leda till försämring av kärlkramp i hjärtat eller kärlkramp i fingrar, så kallade vita fingrar, och av förhöjt blodtryck. Den som har astma eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, kan försämras i sin sjukdom. Risken för influensa, luftvägsinfektioner och inflammation i öron och urinvägar har också ett samband med kyla. Det är dessutom flest personer som dör under den kallaste perioden av året.

Källa: Norrbottens läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.