(Arkivbild). Foto: SVT

Kylan ställde till det för tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Den stränga kylan fick Norrtåg att ställa in tre avgångar mellan Luleå och Kiruna under torsdagen.

Två av Norrtågs avgångar från Luleå till Kiruna och en av avgångarna från Kiruna till Luleå ställdes in under torsdagen på grund av kyla. Man ansåg det inte säkert för passagerarna, ifall tåget skulle bli stående någonstans efter vägen.

Inga ersättningsbussar sattes in av samma skäl, enligt Björn Iverdal, affärsansvarig vid Tågkompaniet för Norrtågs trafik.

-Enligt våra uppgifter är det  minus 40 i Sjiska, Kaitum och Fjällåsen och då anser vi inte det säkert att utsätta våra resenärer för risken att bli fast där, säger han.

”Man får givetvis tillbaka pengarna”

Ett av tågen från Kiruna till Luleå kördes trots allt. Det förklarar Björn Iverdal med att man inte hann att stoppa det.

Angående resenärerna som drabbades av de inställda tågen säger han såg här:

– De som fanns på Sunderby sjukhus fick åka taxibuss, men hur de övriga har gjort vet vi inte i nuläget. Man får givetvis tillbaka pengarna för sin biljett och har man tvingats att övernatta i Luleå eller Kiruna så ersätter vi det. Det är bara att höra av sig till vår kundtjänst, säger Björn Iverdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.