Kyrkan i Särkilax försvann i Torne älv för 400 år sedan men i dag återinvigdes den. Foto: Kim Kangas KimmegrenVisa alla (4)
Visa alla (4)

Kyrkan försvann för 400 år sedan – nu är den återinvigd

Publicerad

Kyrkan i Särkilax spolades bort av den kraftiga vårfloden i Torne älv 1617. Det har gått 400 år sedan dess men kyrkan har inte fallit i glömska utan i dag invigdes en replika av kyrkan.

Särkilax kyrka var Sveriges nordligaste medeltida kyrka innan vårfloden och ismassorna förstörde den. För att uppmärksamma händelsen och Tornedalens historia har föreningen Särkilax Kyrkas Vänner under flera år arbetat med att återuppbygga kyrkan som nu står färdig nära den plats som den gamla 1400-talskyrkan en gång stod på.

Under söndagens invigning medverkade bland annat biskopen Åsa Nyström, katolska kyrkans kardinal Anders Arborelius och den ortodoxe prästen Bengt Pohjanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer