Kapellet som omger askgravlunden i Kiruna måste rivas. Foto: SVT

Kyrkan i Kiruna fick nobben för svartbygget – kapell måste rivas

Publicerad

Kiruna pastorat byggde en askgravlund och ett öppet kapell – utan att ha tillstånd för det.

Länsstyrelsen vägrade godkänna svartbyggena i efterhand och nu har förvaltningsrätten och kammarrätten avslagit kyrkans överklaganden.

Det var under sommaren 2019 som det stod klart att Kiruna pastorat askgravlund och öppna kapell inte hade några tillstånd och per definition klassade som svartbyggen.

Länsstyrelsen ansåg också att det öppna kapellet inte nådde upp till de kulturhistoriska och konstnärliga kravet som ställs på ett kapell vid en gravlund och krävde att det ska rivas.

Kyrkan ger upp

Däremot kunde myndigheten acceptera askgravlunden i efterhand.

Kiruna pastorat har överklagat länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten och till kammarrätten, utan resultat och nu ger kyrkan upp.

– Jag har haft en känsla av att det kommer en dag då vi måste montera ned stolpverket och nu väntar vi på ett formellt besked när den ska avvecklas. Ett par hundratusen kronor i sjön, det är det ju, och de pengarna hade vi kunnat lägga på annat, säger Tommy Stridsman, fastighetschef vid Kiruna pastorat.

Kapellet till nya kyrkogården

Han tror att det nya kapellet med askgravlund kommer att byggas upp på den nya kyrkogården, en kilometer norr om den nuvarande kyrkogården.

– Det är väl inte helt omöjligt att den här skapelsen hamnar på den kyrkogården, säger Tommy Stridsman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.