Jens Sundström (L) valledare är kritisk Foto: SVT

(L) riktar skarp kritik mot (S) marknadsföring

Uppdaterad
Publicerad

Under en presskonferens i Luleå tidigare idag riktade Liberalernas valledare Jens Sundström skarp kritik mot Socialdemokrateras native-annonseringar inför det kommande valet.

Liberalerna i Norrbotten är kritiska till att Socialdemokraterna i Norrbotten utelämnat sin logotyp och partibeteckning när man annonserat i lokaltidningarna genom att använda sig av så kallad native advertising.  Ett marknadsföringssätt där tanken är att annonserna ska likna vanliga redaktionella artiklar i tidningarna.

– Nativeannonsering och redaktionell text är något vi som väljare och medborgare lärt oss leva med. Men det finns tydliga riktlinjer sedan många år på hur det ska se ut och hur det ska märkas. Det har man inte gjort här och det är rent fusk, säger Jens Sudström (L) valledare i Norrbotten.

Val 2018 – #dinröst

På vilket sätt då?

– Vet man inte vilken avsändaren är och man inte är tydlig med sitt budskap, då är det också lätt för väljarna att missledas och tro att det är helt vanliga nyhetsartiklar.

Regionrådet tar det med ro

Anders Öberg (S) regionråd i Norrbotten tar kritiken med ro.

– Den här typen av annonser finns ju nästan dagligen i tidningarna numera. Där man har behov av att berätta kanske lite mer och mer utförligt hur saker och ting hänger ihop, säger Anders Öberg (S).

Han tycker inte att man vilseleder väljarna genom att annonsera på det sättet som S har gjort.

– Norrbottningarna är kloka, de ser och förstår. Sen förstår jag att Jens uppenbarligen tycker det är lite problematiskt att deras politik inte kommer ut.

Svårt avgöra vem som är avsändare

Ett exempel som Jens Sundström (L) tar upp är en native-annons om ambulanssjukvård som publicerades i NSD och Norrbottens-Kuriren i slutet på juni.

– Man kunde inte se om det var regionen eller socialdemokraterna. Det var vårt regionråd Anders Öberg som framträdde tillsammans med vår ambulanspersonal. Det var en eländig sammanblandning mellan politik och verksamhet där vi än idag inte vet vem som betalat kalaset, säger Sundström (L)

Anders Öberg (S):

– Jag var själv med på bild och det framgår ju att ”regionrådet Anders Öberg” uttalar sig. Jag gjorde det som partiaktiv helt enkelt, för det var ju Socialdemokraterna i Norrbotten som var avsändare av den här annonsen och texten, säger Anders Öberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet