Liberalernas gruppledare Jens Sundström. Foto: SVT

L ser ut att åka ur regionfullmäktige – saknar 60 röster

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har styrt landstings-och regionpolitiken i 84 år, men nu är det slut med det. Två av tre alliansenpartier och sjukvårdspartiet har nu egen majoritet (tre mandat) och kommer att ta över ledningen och makten.

Det tredje alliansenpartiet, Liberalerna, har ännu inte klarat av treprocentsspärren, men hoppas på sluträkningen och förtids-och utlandsröster.

– Vi hänger på en väldigt slak lina, men vi har inte kastat in handduken ännu. Det fattas ungefär 60 röster för oss och valnattsresultatet brukar nästan alltid ändras, säger gruppledaren Jens Sundström.

Val 2018 – #dinröst

Han fortsätter:

– Men jag ser det i så fall som en Lotto-vinst och inte som en realistisk chans. Hoppas gör jag, men inte mer.

2,946 procent

Liberalerna har i dag  2,946 procent av rösterna i regionvalet och är alltså väldigt nära tre procentsspärren som behövs för att vara kvar.

– Det är en enormt retlig siffra som i dagsläget betyder att vi inte får vara med och styra regionen i en annan riktning. Om det till slut blir så skulle det vara oerhört bittert, säger Jens Sundström. 

Miljöpartiet var med och styrde regionen under dem förramandatperioden, men fick bara 2,2 procent och åkte ur fullmäktige. Och de grönas valresultat var nästan en halvering av väljarstödet på fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet