Foto: SVT/Arkiv

(L): Svårt för äldre om hälsocentral flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna kritiserar Region Norrbottens planer att flytta hälsocentralen och folktandvården i Älvsbyn till nya lokaler. Idag ligger lokalerna centralt i Älvsbyn och Liberalerna menar att en flytt innebär svårigheter för många äldre som bor i centrum.

– Om institutionerna flyttas måste många äldre åka taxi och de får inte använda färdtjänst, skriver Liberalernas oppositionsregionråd Jens Sundström i en interpellation. 

Hyr centralt

Tillsammans med partikamraten Inger Lundberg, tjänstgörande ersättare i regionfullmäktige, ställer de ett antal frågor till regionrådet Agneta Granström (MP). Bland annat frågar Liberalerna om regionen sett över möjligheterna att hyra lokaler i centrum än att hyra lokaler i en nybygd fastighet utanför centrum.

Moderna lokaler

Region Norrbotten ska hyra lokaler i det nya äldreboende som Älvsby kommun planerar att bygga på Västermalmshöjden utanför centrum. Regionrådet Agneta Granström säger att hon förstår kritikerna men menar att man gör stora samverkansvinster när man flyttar hälsocentralen och folktandvården till lokaler i det nya äldreboendet.

– Vi hyr lokalerna av kommunen och det är de som bestämmer var äldreboendet ska placeras. Nu får vi nya, moderna lokaler som ska serva älvsbyborna i många år framöver, säger regionrådet Agneta Granström (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.