Magdalena Rajczakowska, doktorand LTU, som forskar i att ”läka”cement. Abeer Humad, är doktorand som forskar i att göra cement av slaggprodukter från kol-och stålindustrin.

De forskar i att ”läka cement”

Uppdaterad
Publicerad

I dag nyinvigdes Luleå tekniska universitets laboratorium för byggkonstruktion- och infrastruktur. Här arbetar man bland annat med att läka cement och också med att ta fram cement av aska och slagg.

Vid laboratoriet på universitet i Luleå arbetar man bland annat med att ta fram cement ur aska och slagg. Det är en metod som minskar koldioxidutsläppen.

– Vi söker efter material som kan återanvändas. Det här materialet vi använder är aska och slagg som är biprodukter från kol- och stålindustrin, berättar Abeer Humad, doktorand Luleå tekniska universitet.

Läka cement

Om det går att utveckla mer miljövänlig cement så finns också metoder för att läka cement.

– Vi försöker att modifiera blandningen av cement. Vi vill ta fram ett material som inte har särskilt komplicerad teknologi men som samtidigt är väldigt effektivt och som är enkel att använda inom industrin, säger Magdalena Rajczakowska, doktorand vid Luleå tekniska universitet.

101-årig donator

I dag nyinvigdes laboratoriet som under drygt förtio år varit navet i forskning och utbildning vid universitet i Luleå. Här har betongen till Sveriges längsta bro, den 7.8 kilometer långa Öresundsbron, tagits fram.

Med idag fanns också Sven Thysell, 101 år, född i Ängelholm och tidigare verksam som officer i Luleå. Han har från sin privata förmögenhet bidragit med pengar till laboratoriet.

Hur är det att vara här när man nyinviger laboratoriet?

– Ja, man är ju lite högfärdig, säger Sven Thysell och skrattar. Men det är roligt att vara här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.