Trots att det är förbjudet enligt lag att cykla utan hjälm för barn under 15 år går det inte att utkräva något straff då barn under 15 år inte är straffmyndiga. Foto: SVT

Så säger lagen om cykelhjälm för barn

Publicerad

Det är Trafikförordningen bestämmelser för trafik med cykel och moped som reglerar vad som gäller användandet av cykelhjälm. Men något straff går inte att utkräva av person under 15 år.

I Trafikförordningen står att den som är under 15 år och färdas med en tvåhjulig cykel skall använda cykelhjälm eller annat lämpligt huvudskydd.

Men trots att det är förbjudet enligt lag att cykla utan hjälm för barn under 15 år går det inte att utkräva något straff då barn under 15 år inte är straffmyndiga.

Det är endast när någon person fyllda 15 år eller äldre skjutsar en person under 15 år på cykel och den personen inte bär hjälm som ett straff kan bli aktuellt.

I Trafikförordningen står att cykelföraren skall se till att passagerare använder cykelhjälm eller annat lämpligt huvudskydd. Vidare att en cykelförare som uppsåtligen eller av oaktsamhet har underlåtit att göra vad som ankommer på honom eller henne döms till penningböter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer