Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i huset som Jonas Pahikka-Aho köpte för 200 000 kronor i Storbäcken, och hör varför han rekommenderar storstadsbor att flytta till glesbygden. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Därför är husen så billiga i Överkalix – Jonas köpte sitt för 200 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Överkalix är en av de kommuner i landet med lägst skuldkvot. Låga bostadspriser är en orsak vilket Jonas Pahikka-Aho med familj fått erfara. De köpte hus i byn Storbäcken för 200 000 kronor.

På byråkratiska kallas hushållens skulder i förhållande till deras disponibla inkomster för skuldkvot och den beror bland annat på demografi, utbildning, yrken, och bostadsmarknad.

Hus för en halv miljon

I Överkalix kommun är skuldkvoten låg. Två mil norr om centralorten ligger Storbäcken.

– Vi betalade 200 000 kronor när vi köpte det 2014. Men än idag kan du få ett fullt beboeligt hus för runt en halv miljon. Och låga huspriser leder ju till lägre bolån och man är inte alls lika räntekänslig som när man har ett lån på 4-5 miljoner, säger Jonas Pahikka-Aho.

”Flytta till glesbygden”

Han är uppvuxen i Överkalix men bodde under gymnasietiden i Luleå. Nu har han återvänt till hembygden där han driver ett företag med åtta anställda och familjen har två barn.

Han rekommenderar storstadsbor att flytta till glesbygden – mer om det i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.