Lagen alla skiter i

Uppdaterad
Publicerad

Nästa sommar blir det förbjudet att tömma båtens toalett rakt ner i havet för att spara miljön.

Transportstyrelsen arbetar nu för att öka medvetenheten om den nya lagen och Sverige är sist ut bland länderna runt Östersjön med att införa bajslagen.

Det kommer bli mycket svårt för båtägarna att följa den nya lagen. Hittills finns bara en anläggning i Luleå där det finns en sugslang och en tank som kan ta emot toalettinnehållet. Det är lång väg kvar innan det finns en anläggning i varje hamn.

– Det är ju helidiotiskt, säger båtägare Lennart Hennix. Man kan ju kissa eller bajsa i en potta eller nåt men jag tror inte att den här lagen kommer att efterlevas så särskilt seriöst även om man bryr sig om miljön..

Hamnföreningarnas uppgift

– Det finns inget krav på att båtägarna bygger om sin toalett om de inte har en tank för urinen och bajset ombord,  säger Lina Petersson sakkunnig på båtmiljö inom Transportstyrelsen.

Båtägarna kan skaffa en porta-potti eller gå iland och göra sina behov, menar hon.

Det blir upp till hamnföreningarna att bygga anläggningar som kan tömma båtens toalett. Transportstyrelsen kommer alltså inte att jaga enskilda båtägare. Hamnföreningarna har ofta ont om pengar och de får inte ta ut en särskild avgift för toalettömning, utan får i så fall höja hamnavgiften. Det finns möjlighet för kommuner och icke kommersiella anläggningar att ansöka om så kallat LOVA-bidrag (Lokala vattenvårdsprojekt) hos länsstyrelserna för att bygga en anläggning för båttoaletter.

Rädd för gödningen

Brinkens bryggförening behöver förmodligen inte bygga en toalettömningsanläggning men riktlinjerna är luddiga tycker Staffan Hellman, som lett arbetet med Brinkens hamnförening i Luleå:

– Vilka hamnar gäller det här? Vilka måste bygga? Det ska gå att bygga en tank på platsen och köra dit med bil  för att tömma den och det ska fungera i  samband med macken där man tankar båten....  Ett sådant där beslut går fortare på skrivbordet än i praktiken.

– Hur ser miljöpåverkan ut ?

-Det finns inga exakta siffror på det men urinen från en person under ett dygn göder ett kilo alger och det är det vi är rädda för. Det är mycket bättre om kisset med fosfor och kväve hamnar på land, säger Lina Petersson.

Hamnföreningarna riskerar böter om de inte bygger en toalettömningsstation.

– Det är därför vi försöker nå ut och informera om att det är bråttom nu säger Lina Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.