Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Therese Gustafsson, Arvidsjaurs hälsocentral, om det ansträngda läget efter covidutbrottet. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Tufft läge på hälsocentralen i Arvidsjaur – halva personalstyrkan sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Läget är mycket ansträngt på Arvidsjaurs hälsocentral. Hälften av personalstyrkan är sjuka efter helgens covidutbrott. Bland de insjuknade finns både läkare, sjuksköterskor och administratörer.

– Vi har haft några utbrott tidigare, men inte i den här omfattningen, säger Therese Gustafsson, enhetschef vid hälsocentralen i Arvidsjaur. 

Vid hälsocentralen i Arvidsjaur, där det normalt arbetar cirka 40 personer, är endast hälften i tjänst efter helgens covidutbrott.  

– I nuläget är 20 stycken i personalen sjuka och majoriteten är covidpositiva. Resterande väntar vi provsvar på, säger enhetschefen Therese Gustafsson.

Vilka är det som har insjuknat? 

– Det är alla yrkeskategorier. Det är både läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, administrativ personal och personal från rehabenheten. På vår avdelning har vi tre patienter och de är än så länge friska, säger Gustafsson.

Smittsamma varianter florerar

Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt uppger till SVT att det är mycket covid-19 i omlopp i länet och landet just nu.

– Varianterna som snurrar i Norrbotten är väldigt smittsamma och det blir lätt stor spridning, säger han och tillägger att det även var ganska länge sedan som vårdpersonalen tog sin dos 3.

”Gå inte till jobbet med symptom”

Ingen vet i nuläget vad som har orsakat det stora utbrottet på hälsocentralen i Arvidsjaur, men Nystedt säger att det inte är ovanligt att ett stort antal personer har plockat upp smittan, men med få eller inga symptom, om väl en person har testat positivt.

– Detta understryker vikten av att inte gå till jobbet med symptom, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

I klippet berättar enhetschefen Therese Gustafsson om hur man försöker få verksamheten att fungera. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer