• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör hur den något avmattade högkonjukturen kan märkas av – både för bryggbranschen och privatpersoner. Foto: SVT

Läget i byggbranschen börjar lugna ned sig

Publicerad

Sveriges långvariga högkonjuktur är på väg att mattas av. Något som märks till och med på den tidigare så överhettade norrbottniska byggbranschen.

På Anderssons bygg i Luleå jobbar omkring 30 personer. Varje vecka har de avstämningar om hur det ser ut med personalläget. Och efter två smått hektiska vintrar har det nu börjat lugna ned sig.

– Det är en mer normal vinter nu. De senaste åren har det varit helt hysteriskt med arbete över jul och nyår, säger VD:n och delägaren Stefan Andersson.

– Är man ny i branchen kanske man skulle bli lite nervös. Nu vet jag att bara solen kommer upp två timmar till så brukar det lossna ...

Världsläget påverkar

Just nu finns flera orosmoln på handelshimmlen. Sveriges ekonomi lutar tungt mot export till andra länder Det är osäkerheten kring handeln med USA, Kina och Brexit som är några av orsakerna.

Men även om byggbranschen, detaljhandeln och tjänstesektorn känner av en avmattning råder det fortfarande högkonjuktur i Sverige.

– Det klart att det finns risker inom ekonomin men det gör det alltid. I Sverige är ett problem att hushållen är så högt belånade, säger Jerry Blomberg, lektor i nationalekonomi på Luleå Tekniska Universitet.

– Det är alltid bra att ha en buffert. Så har det varit förr och så är det nu också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer