Lågt elpris ger ras för vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

I år kommer mer vindkraft än någonsin att tas i drift i Sverige. Men de låga elpriserna har lett till en minskning av investeringarna i framtida vindkraft, vilket innebär att färre vindkraftverk kommer att byggas.

Raset för investeringar i vindkraft beror på att både elpriset och priset på elcertifikat ligger på en historiskt låg nivå, enligt branschorganisationen Svensk Vindenergis vd Annika Helker Lundström.

-Det görs få nya investeringar, och så är det ju i alla branscher. När det inte är samma lönsamhet avvaktar man tills det blir mer lönsamt, säger hon.

Under andra kvartalet i år fattades beslut om investeringar i vindkraft avseende en total effekt om 37 megawatt. Det innebär en nedgång med 83 procent jämfört med motsvarande period 2013 och med 73 procent jämfört med kvartalsgenomsnittet under de senaste tolv månaderna, visar statistik från Svensk vindenergi.

Allt fler vindkraftverk sätts just nu i drift, men det är byggen som är planerade sedan länge. Cirka 1 000 megawatt vindkraft väntas driftsättas i år, vilket är den högsta nivån för driftsatt vindkraft någonsin under ett kalenderår. I fjol driftsattes 641 megawatt.

-Det byggs mycket vindkraft just nu, men det är en eftersläpning. Det är investeringsbeslut som är tagna för minst ett år sedan, säger Helker Lundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer