Foto: TT

Läkare i Norrbotten gav tabletter när patienten brutit benet

Uppdaterad
Publicerad

En läkare på en hälsocentral i Norrbotten kritiseras av IVO efter att han inte röntgat en kvinnlig diabetikers fot. Senare visade det sig att vadbenet var brutet. Kort därefter avled kvinnan efter att hon fått en infektion som började i foten.

Det var i början av 2019 som en kvinnlig patient kom in till en hälsocentral i Norrbotten efter att ha gjort illa sig i foten fem veckor tidigare och fortfarande led av smärta och svullnad.

Blev ingen förbättran

Läkaren gav patienten Naproxen mot värken och bad patienten att komma tillbaka om det inte blev bättre. Patienten återkom elva dagar senare. Kvinnan uppgav att hon fortfarande hade ont och haltade. Först då remitterades hon till röntgen som visade en fraktur på vadbenet.

Strax därefter fick kvinnan en infektion i foten och foten amputerades. Men infektionen spred sig vidare i kroppen och kvinnan avled.

Läkaren kritiseras på två punkter

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, riktar nu kritik mot läkaren för att han inte remitterade patienten till en röntgenundersökning vid första besöket och för att han åsidosatt sin skyldighet att föra journal. Inspektionen riktar även kritik mot Region Norrbotten för att inte ha säkerställt att hälso-och sjukvårdspersonalen dokumenterar i patientjournalen enligt gällande författningar.

Inspektionen för vård och omsorg vill dock inte uttala sig angående det fortsatta vårdförloppet med infektioner, som ledde till att patienten avled, och om det hade kunnat förhindras vid korrekta åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer